Klasszikus almás-pite

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Hozzávalók:

Tésztához:

 

300 g liszt (plusz a nyújtáshoz egy kevés)

csipetnyi sótanyer

150 g margarin (hideg, kockákra vágott)

2 evőkanál porcukor

1 nagy tojás sárgája

2-3 kanál jéghideg víz

 

Töltelékhez:

 

750 g zöld alma (kb 3 db nagy)

500 g piros alma (kb 4 db)

75 g cukor (+ 2 teáskanál extra)

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál szerecsendió

8 egész szegfűszeg

1 evőkanál tej

(nagyjából 25 cm átmérőjű tortaforma vagy piteforma)

 

Elkészítés:

 

Szitáld át a lisztet egy tálba, add hozzá a sót, vajat és keverd össze, amíg "omlós" nem lesz, majd add hozzá a cukrot is. Készíts egy kis mélyedést a közepébe és ide öntsd a tojás sárgáját és a vizet.

Gyúrd össze, amíg egy lágy homogén masszát nem kapsz. Vedd ki a tésztát a tálból és dagaszd még 1-2 percet. Ha kész, akkor fedd be fóliával és tedd hűtőbe egy órára. Ez alatt az idő alatt hámozd meg az almát, vágd ki a magházát és vágd nagyjából 0,5 cm vastagságú cikkekre (egyszerűbb, ha először megfelezed, majd negyedeled..) Helyezd az almákat egy tálba és add hozzá a 75 g cukrot és az összes fűszert, majd keverd össze.

Melegítsd elő a sütőt 180 C-200 C fokra. Vágd a hűtőből kivett tésztát 2 részre (az egyik egy kicsivel legyen nagyobb a másiknál) Lisztezd be a munkafelületet, és nyújtsd ki a kisebbik tésztát kb 30-35 cm átmérőjűre, majd helyezd a sütőformába és nyomkodd bele alaposan az aljára és az oldalára.

Helyezd bele az almaszeleteket szorosan egymás mellé. Kend meg a tészta peremét egy kevés vízzel. Nyújtsd ki a nagyobb tésztadarabot kb. 45 cm átmérőjűre, majd helyezd az almák tetejére, vágd le a felesleges, túllógó részeket, majd nyomkodd össze körbe a tészta szélét, hogy jól összetapadjon.

A levágott felesleget gyúrjuk össze, nyújtsuk ki újra és vágjunk ki belőle levél formákat (ez lesz a dekoráció a piténk tetején). Ha ráhelyeztük a leveleket, akkor kenjük meg süteményünk tetejét kevés tejjel, majd hintsük meg a fennmaradó porcukorral. Ha ezzel is kész vagyunk, akkor szurkáljuk meg a megkent felületet, hogy a gőz sülés közben könnyedén távozhasson.

Csúsztassuk piténket a sütőbe, a hőfokot tekerjük le 160-180 C-ra. Süssük nagyjából 45 percig ezen a hőmérsékleten, amíg gyönyörű aranybarna nem lesz.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés