Whisky/whiskey
Skót felföldről származó ital, melyet a pásztorok érlelés nélkül fogyasztottak. Az írásmód eltérése különböző fajtát jelöl (whisky: skót, kanadai; whiskey: ír, amerikai)
1. Scotch whisky (skót)
Malt whisky (maláta)
100 % malátázott árpából állítják elő, melyet tőzegfüstön szárítanak. Kétszeri lepárlás után, minimum 3 éven keresztül érlelik. Típusi a földrajzi elhelyezkedésükről kapták a neveit: Highland, Lowland, Island, Cambeltown
Grain whisky (gabona)
Önállóan nem hozzák forgalomba, hanem a blended (kevert) whisky alapanyagaként használják fel.
Blended whisky (kevert)
Maláta whisky és gabona whisky keveréke: Scotch whisky. Ismertebb márkái: Chivas Regal, Grants, Johnnie Walker, J&B, Ballantines
2. Irish whiskey (ír)
50 % malátázott árpából, 30 % nem malátázott árpából és 10 % búzából készül, ennek nincs füstös íze, mivel a szárítás nem tőzegfüstön történik. Háromszoros lepárlás után, minimum 3 évig érlelik. Ismertebb márkái: Bushmills , Jameson, Tullamore Dew
3. Canadian whisky (kanadai)
Minimum 55 % rozst és kukoricát tartalmaz. Viszonylag könnyű és semleges ital. Ismerteb márkái: Black Velvet, Canadian Club
4. Amerikai whiskey
Bourbon whiskey
Minimum 51 % kukoricát tartalmazó, Kentucky államban előállított whiskey, melyet minimum 2 évig tölgyfa hordóban érlelnek. Ismertebb márkái: Jim Beam, Four Roses, Wild Turkey
Tennessee whiskey
Juharfa szénen átszűrt, Tennessee államban előállított whiskey. Ismertebb fajtái: Jack Daniels
Rye whiskey
Minimum 51 % rozst tartalmazó whiskey.