Torta receptek
Joghurt torta
Hozzávalók:
6 dl tejszín
6 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 joghurt
2,5 zacskó zselatin
vegyes gyümölcs
piskóta (babapiskóta is jó)
Elkészítés:
Vegyünk egy tortaformát (olyat aminek le lehet venni vagy ki lehet nyitni az oldalát) Az alját rakjuk ki egy sor piskótával (babapiskóta is tökéletes) A piskóták tetejére kerül majd a következő massza:
6 dl tejszínt, 6 evőkanál cukrot és l zacskó vaníliás cukrot verjük kemény habbá, majd a 3 doboz langyos joghurthoz adjunk hozzá 2,5 zacskó étkezési zselatint (kisebb fajta). Ezt a két masszát borítsuk egybe és a gyümölcsöket (ribizli, meggy, szeder, málna, őszibarack) hozzáadva keverjük meg jó alaposan.
Ha a piskótára ráöntöttük a masszát, akkor tegyük egy napra hűtőbe, hogy jobban összeálljon. A formából kivéve a tetejét díszíthetjük még gyümölcsdarabokkal.
Tűzoltó torta
Hozzávalók:
(tészta)
23 dkg liszt
másfél kávéskanál sütőpor
2 vaníliás cukor
12 dkg porcukor
12 dkg vaj vagy sütőmargarin
2 egész tojás
(töltelék)
2 vanília puding
7-8 dl meggybefőtt leve
3 evőkanál cukor
1,5 teáskanál fahéj
1/2 liter tejszín
ELkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. A kész tésztát margarinnal bedörzsölt, lisztezett tepsibe nyújtjuk. Ha sikerült elhelyezni úgy, hogy az egész tepsi alját ellepje rárakhatjuk a kimagozott meggyet. Ez után a vanília pudingot, cukrot és a fahéjat a meggy levével összefőzzük és még melegen a meggyel fedett tésztára öntjük. Ha ez kész, 15 dkg hideg vajat vagy sütőmargarint, 15 dkg porcukrot, 15 dkg lisztet, 1,5 kávéskanál fahéjat összekavarunk és az előző réteg tetejére morzsoljuk. Az így elkészült rétegelt tésztát a sütőben szép aranysárgára sütjük, majd ha kihűlt 1/2 liter növényi tejszínt keményre verünk és a tetejére kenjük. Díszítésként megszórjuk fahéjjal.
Vakondtúrás torta
Hozzávalók:
5 tojás
4 evőkanál cukor, porcukor
2 evőkanál kakaó
1 csomag sütőpor
1 dl étolaj
5 evőkanál liszt
2 csomag tejszínhab
habfixáló
1 tábla csokoládé
banán vagy barack
Elkészítés:
(tészta): Az 5 tojás sárgáját 4 kanál cukorral alaposan kikavarunk. Adunk hozzá 2 evőkanál kakaót, 1 sütőport, 1 dl étolajat és 5 kanál lisztet. Mi után csomómentesre kavartuk, óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot. Ezt a masszát tortaformába öntjük és megsütjük. Ha kész kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk. Ez után egy kisebb kanál segítségével kikaparjuk a torta közepét úgy, hogy a torta szélén egy kis perem maradjon (ez tartja majd bent a tölteléket). A kikapart tésztát a kezünkkel szétmorzsoljuk és félretesszük (ez lesz a díszítés a hab tetején).
(töltelék): A kivájt torta aljára kisebb szeletekre vágott banánt, barackot vagy ananászt helyezünk. 2 csomag tejszínhabot, porcukorral és habfixálóval keményre verünk, majd belereszelünk 1 tábla csokoládét. Ezt szép csúcsosan felhalmozzuk a tortára, hogy egy kis halmot kapjunk. Ha kész, akkor a szétmorzsolt tésztát körben rászórjuk a halmunkra, ez jelképezi a földet. 1-2 órára hűtőbe helyezzük és már fogyaszthatjuk is.
Meggyes-habos torta
Hozzávalók:
(piskótához)
4 tojás
12 dkg kristálycukor
14 dkg liszt
3 dkg kakaópor
(gesztenyekrém)
15 dkg gesztenyemassza
4 dkg porcukor
3 cl rum,
1 dkg zselatin,
12 szem konyakos meggy
(díszítés): 5 dkg gesztenyepüré, 6 szem koktélcseresznye, 2 dkg csokoládés piskótamorzsa
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukor kb. 1/3-ával kikeverjük. A tojásfehérjét, a maradék cukorrot és egy csipetnyi sót kemény habbá verünk. A 2 habot könnyedén elkeverjük, majd hozzászitáljuk a kakaós lisztet. Óvatosan keverjük össze, hogy ne törjön. Ezt a krémet egy 18 cm-es tortaformában kisütjük. Ha kész a piskótánk, akkor hűlni hagyjuk, majd 3 egyenlő lapra szeleteljük. Később a konyakmeggy levével meglocsoljuk.
A zselatint a vízben feloldjuk. A gesztenyemasszát a rummal és a porcukorral simára keverjük. A konyakmeggyet összevágjuk apró darabokra és hozzáadjuk a gesztenyemasszánkhoz. Ehhez hozzáadjuk a még langyos zselatint és a felvert habtejszínt. A kapott krémet 3 részre osztjuk. Ebből 2 adaggal megtöltjük a piskótalapok közét, a harmadikkal pedig egyenletesen bevonjuk a tortánkat. 2-3 órát hűvös helyen állni hagyjuk.
A torta tetejét díszíthetjük úgy, hogy a piskótamorzsát a torta külsejére szórjuk, a kimaradt gesztenyepürét a torta tetejére kenjük vagy morzsoljuk. Valamint a kimaradt gesztenyemasszát habzsákba helyezzük és rózsákat nyomunk, amire koktélcseresznyéket helyezhetünk.
Csokoládés körtetorta
Hozzávalók:
4 közepes méretű körte
10 dkg étcsokoládé
10 dkg liszt
10 dkg lágy vaj
1,5 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 tojás
Elkészítés:
A csokit vízgőz felett megolvasztjuk. Amíg ez hűl, a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk. Egy 24-26 cm átmérőjű piteformát kivajazunk és az aljára helyezzük a körteszeleteket szépen, ízlésesen (ez lesz a tortánk teteje). A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a langyos olvadt csokoládét, majd a tojásokat és a végén a sütőporos lisztet. Ezt a masszát kenjük a körtékre. Előmelegített sütőben nagyjából 20 percig sütjük 180 fokon. Kihűlve fogyasztjuk.