Vegetáriánus ételek
Sóskafőzelék
Hozzávalók:
kb 1 lábosnyi sóska
1,5 evőkanál liszt
1 nagy doboz tejföl
Elkészítés:
A sóska leveleit alaposan megmosom, majd apróra vágom, mint a petrezselymet. Egy kevés olajon megpárolom, amíg szét nem málik. Ez után megsózom, hozzáadom a tejföllel elkevert lisztet, összeforralom Per quanto riguarda l’intrattenimento il grande successo delle giochi gratis slot machine online ha fatto passare un po’ in secondo piano l’opportunita di giocare con tantissimi prodotti dal vivo, infatti titoli come la book of ra o il suo fortunato seguito la book of ra deluxe hanno avuto molto piu successo nella versione digitale che nella versione dal vivo, nonostante anche dal vivo il successo non fosse sicuramente limitato. és kész is. Ha sűrű, akkor tejjel hígíthatjuk valamint cukorral édesíthetünk rajta ízlés szerint.
Törtburgonyát és tükörtojást tálalhatunk hozzá.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
25 dkg burgonya
3 dkg olaj
4 dkg liszt
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
köménymag
pirospaprika
őrölt bors, só
Elkészítés:
A megmosott káposztának vágjuk ki a torzsáját és vágjuk ujjnyi szeletekre. Rakjunk fel annyi vizet forrni, hogy éppen csak ellepje a káposztát, majd adjunk hozzá egy kevés sót és köménymagot. Lassú tűzön főzzük félpuhára és adjuk hozzá az apróbb darabokra vágott burgonyát. Ha a krumpli megpuhult, akkor adjuk hozzá a zsírral, liszttel, finomra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és egy késhegynyi pirospaprikával készített fűszeres rántást. A végén főzzük fel még egyszer és fűszerezzük ízlés szerint borssal, sóval és még egy kis köménymaggal, ha szükséges.
Kása golyók kókuszos-szilva öntettel
Hozzávalók:
(kása golyók)
2 dl kukorica dara
4-6 dl víz
1 csésze beáztatott mazsola
ízlés szerint barnacukor vagy méz
kakaó ízlés szerint, csipet só
3-5 nagy evőkanál olaj
(szilva szósz)
egy nagy csésze magozott szilva
1 dl kókusz reszelék
1 teáskanál koriander
0,5 mokkáskanál fahéj
1 teáskanál menta
1 teáskanál kardamon
kevés chili, hogy pikáns íze legyen
méz ízlés szerint
Elkészítés:
A zsiradékon megpirítjuk a kukorica darát, majd felöntjük vízzel és a többi összetevővel sűrű kását készítek. Ha megkeményedett és jól összeállt, akkor golyókat gyúrunk belőle és megforgatjuk a kakaó porban. A szilva szósz összetevőiből sűrű lekvárszerű masszát főzünk és hozzáadjuk a kókusz reszeléket. Csak a végén édesítjük ízlés szerint.
Az elkészült kása golyókat tálaláskor szilva szósszal leöntve kínáljuk.
Csicseriborsó pástétom
Hozzávalók:
1 bögre csicseriborsó
fél bögre szezámmag
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál majoránna
só
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap 2 bögre vízben, kevés sóval puhára főzzük. A szezámmagot egy serpenyőbe téve, folyamatosan keverve pirítsuk meg olaj nélkül. A főtt csicseriborsót és a többi hozzávalót krémállagúvá turmixoljuk, ha szükséges, akkor egy kevés olajat vagy vizet adjunk hozzá. Pirítósra kenve fogyasszuk.
Bazsalikomos paradicsom
Hozzávalók:
4 kemény paradicsom
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál napraforgó olaj
só, bors ízlés szerint
pirított tönkölybúzakenyér szeletek
Elkészítés:
A paradicsomokat forró víz segítségével meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint és az olajat. Egy óra pihentetés után összeérnek az ízek. Meleg pirítóssal tálaljuk.