Mennyei eledel
Hozzávalók:
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
40 dkg füstölt oldalas
1 evőkanál cukor
egy darabka fahéj
1 citrom
1 evőkanál liszt
Elkészítés (2 óra):
A gyümölcsöket egy éjszakán át fél liter vízben áztatjuk. A füstölt húst egy nagyobb lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 45 percen keresztül főzzük. Ez után hozzáadjuk a gyümölcsöt, a szűrt citromlevet, fahéjat és a cukrot, majd puhára főzzük. A főtt húst felszeleteljük, tálra helyezzük és a gyümölcsökkel körbe díszítjük. A lisztet egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd a húslébe habarjuk, felforraljuk majd a húsra öntjük. Az ételt hidegen és melegen egyaránt kínálhatjuk.
Szilézia nemzeti étele ez a fogás és azt tartják róla, hogy: nem élt hiába, aki ezt megkóstolta.