Füzéri páránfőtt
Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
2 db tojás
2 dl tejföl
3 dl tej
3 dkg felfuttatott élesztő
só, kristálycukor
(tetejére)
15 dkg vaj
20 dkg porcukor
20 dkg mák
20 dkg dió
Elkészítés:
Az átszitált lisztet az élesztővel és a többi hozzávalóval jól összedolgozom. A lágy tésztát addig dagasztom, amíg el nem válik a kezemtől (levegős lesz). Az után behintem a liszttel a külsejét és konyharuhában hagyom kelni. Nagyjából a háromszorosára kell nőnie és könnyed levegősnek kell lennie. Ha megkelt a tészta, akkor nyújtódeszkára helyezet is ismét meghintem liszttel, hogy ne ragadjon, majd egy kisebb bögrével kiszaggatom.
Egy nagy lábast teleengedek vízzel, majd lefedek egy konyharuhával, úgy, hogy a lábashoz is kötözöm egy madzaggal (mintha egy befőttes üvegre tennék fóliát), erre helyezem a tésztákat, végül lefedem egy másik tállal. Az edények között negyed óra alatt készre párolódik, ettől az eljárástól kapja különleges állagát tésztánk. Ha kész, akkor egy tálra szedem és meglocsolom olvasztott vajjal meg megszórom cukorral, mákkal/dióval.
Tipp: még forrón a legcélszerűbb tálalni, mert akkor a legfinomabb. Lehet még vanília sodót is készíteni hozzá, így még változatosabb lesz desszertünk.