Francia mustármártás
Hozzávalók:
15 dkg hűtött vaj
1 evőkanál víz
2 tojássárgája
fél citrom leve
só, őrölt fekete bors,
1 kiskanál mustár
pár tárkonylevél
Elkészítése:
Fogunk egy edényt, felolvastunk benne egy evőkanál vajat, majd hozzáadjuk a vizet és habverővel jól elkeverjük. Az edényt a tűzre visszatéve, alacsony lángon, állandó keverés mellett adjuk hozzá a vaj többi részét. Vigyázzunk, nehogy felforraljuk a mártást. A mártást citromlével, sóval és borssal ízesítjük. Ismét levesszük a tűzről és hozzákeverjük a mustárt és az apróra vágott tárkonylevelet.
Párolt halhoz, főtt húsokhoz vagy tojásételekhez illik igazán.
Tipp: Ha a mártás összeugrik, 1-2 evőkanál hideg vizet adjunk hozzá, keverjük el és ismét kisimul.