Karácsony

Svéd karácsonyi sonka

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

2 kg-os füstölt sonka (csont nélkül)

1,5 kiskanál szegfűszeg

4 babérlevél

1,5 kiskanál majoránna

2 evőkanál méz

1,5 kanál őrült fekete bors

1 tojássárgája

2 evőkanál mustár

zsemlemorzsa (a tetejére)

 

Elkészítés:

(kb. 2 óra + áztatás)

A sonkát miután eltávolítottuk a kemény bőrét, egy éjszakára vízbe áztatjuk, hogy csökkentsük sótartalmát. Az összetört fűszereket elkeverjük a mézel, mustárral és a tojássárgájával. Ezzel a masszával bedörzsöljük a sonkát, szorosan fóliába tekerjük majd mérsékelt hőmérsékletű sütőben megsütjük (kilogrammonként kb 60 perc) Lekaparjuk róla a fűszerkeveréket és megszórjuk zsemlemorzsával, 10-15 percre visszadugjuk a sütőbe és szép pirosra sütjük.

Hagyományos köretként almával párolt fehér- és vörös káposztát tálalunk. Egyébként burgonyapürével vagy salátával is tökéletes karácsonyi fogás.

 

Narancsos kacsa

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

1,25 kg-os pecsenyekacsa

4 narancs

fél citrom levenarancsos_kacsa

1 vöröshagyma

2 dl száraz fehérbor

2 evőkanál narancslikőr

6 dkg vaj

1 sárgarépa

só, őrölt bors

 

Elkészítés:

(kb. 2 óra)

A megtisztított és felkarikázott répát, hagymát 2 dkg vajon megdinszteljük. Felöntjük 2 dl borral és 3 dl vízzel, enyhén megsózzuk, majd alacsony lángon fedő nélkül egy órát pároljuk. A kacsát a maradék vajon elősütjük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az elkészített alaplét és alacsony lángon nagyjából 45 perc alatt készre főzzük. A narancsokat meghámozzuk, az egyik narancs héját gyufaszálnyi vékonyra szeljük, a húsát felkarikázzuk és meglocsoljuk citromlével. A vékonyra vágott narancshéjat 1,5 dl vízben főzzük 2 percen keresztül, ez után leszűrjük, leöntjük a narancslikőrrel és ázni hagyjuk. Fél óra állás után ráöntjük a narancskarikákra és a kész kacsára kanalazzuk. Öt perc alatt összerotyogtatjuk, majd a kacsát kivesszük és 4 részre vágjuk, köré narancsszeleteket helyezünk. A visszamaradt mártást besűrítjük és a húsra öntjük.

Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával tálaljuk.

 

Mézzel-tejjel sült csirke

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

1 grillcsirke (80 dkg)

3 dl tejcsrke

1 dl méz

20 dkg csiperkegomba

csemegepaprika

5 dkg liszt

őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés:

 

A csirkét megtisztítjuk majd feldaraboljuk. A darabokat sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, megforgatjuk lisztben majd egy kivajazott tepsibe tesszük. Közepesen meleg sütőbe tesszük és fél óra alatt szép pirosra sütjük. Ha már megsült, akkor a csomómentesre kevert méz és tej elegyét ráöntjük a csirkére. Visszatoljuk a húst a sütőbe és a legalacsonyabb hőfokon sütjük még 40 percet. A cikkekre vágott gombát is a csirkére szórjuk és sütjük még 10 percet.

Hasábburgonyával vagy rizzsel tálaljuk. Mellé száraz fehérbort kínálhatunk.

 

Fenyvesalji szarvasleves

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Hozzávalók:

 

60 dkg szarvashús

1 sárgarépa, 1 fehérrépa

15 dkg rókagomba

só, egész bors

1 evőkanál vaj

2 kiskanál apróra vágott petrezselyemzöld

1 citrom

2 evőkanál + 5 dkg liszt

2 db burgonya

1 tojássárgája

2 dl tejszín

 

Elkészítés:

(kb. 2 óra)

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk majd összetörjük. Mikor kissé kihűlt hozzáadjuk a tojássárgáját, kevés vizet, sót és jól összedolgozzuk. Ebből a masszából nagyjából 1 cm átmérőjű gombócokat készítünk. A kockára vágott szarvashúst feltesszük főni, hozzátesszük az apróbb darabokra vágott előkészített zöldségeket a rókagombával együtt. Fogunk egy fűszerzacskót és beletesszük az egész borsot, vöröshagymát, fél citromot és a levesbe lógatjuk. Készítünk egy világos vajas rántást és miután kivettük levesünkből a fűszerzacskót, akkor besűrítjük vele a levest. Beletesszük a burgonya gombócokat is és lassan felforraljuk a levest. Ízesítjük még sóval, citromlével és hozzáadjuk a tejszínt, majd készre főzzük. A tetejére petrezselyemzöldet szórunk.

 

Gombával töltött sonka

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

40 dkg csiperkegomba

1 evőkanál paradicsompüré

8 vékony szelet gépsonka/házi sonka

10 dkg vaj

2 dl tejföl

10 dkg reszelt félkemény sajt

1 mokkáskanál reszelt vöröshagyma

só, őrölt bors

 

Elkészítés:

(kb. 60 perc)

A megmosott, cikkekre vágott gombát megpárolunk 5 dkg vajon, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sonkaszeleteket megtöltjük ezzel a töltelékkel és feltekerjük, mint a palacsintát. A gomba párolásakor visszamaradt levébe beletesszük a megmaradt 5 dkg vajat, paradicsompürét, vöröshagymát, sót, borsot és felforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tejfölt. Ezt a mártást öntjük a sonkatekercsekre, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőbe tesszük míg a sajt meg nem olvad rajta. Főként előételként tálaljuk, de főételnek is elmegy burgonyapürével, rizzsel és salátával.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés