Karácsony
Svéd karácsonyi sonka
Hozzávalók:
2 kg-os füstölt sonka (csont nélkül)
1,5 kiskanál szegfűszeg
4 babérlevél
1,5 kiskanál majoránna
2 evőkanál méz
1,5 kanál őrült fekete bors
1 tojássárgája
2 evőkanál mustár
zsemlemorzsa (a tetejére)
Elkészítés:
(kb. 2 óra + áztatás)
A sonkát miután eltávolítottuk a kemény bőrét, egy éjszakára vízbe áztatjuk, hogy csökkentsük sótartalmát. Az összetört fűszereket elkeverjük a mézel, mustárral és a tojássárgájával. Ezzel a masszával bedörzsöljük a sonkát, szorosan fóliába tekerjük majd mérsékelt hőmérsékletű sütőben megsütjük (kilogrammonként kb 60 perc) Lekaparjuk róla a fűszerkeveréket és megszórjuk zsemlemorzsával, 10-15 percre visszadugjuk a sütőbe és szép pirosra sütjük.
Hagyományos köretként almával párolt fehér- és vörös káposztát tálalunk. Egyébként burgonyapürével vagy salátával is tökéletes karácsonyi fogás.
Narancsos kacsa
Hozzávalók:
1,25 kg-os pecsenyekacsa
4 narancs
fél citrom leve
1 vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
2 evőkanál narancslikőr
6 dkg vaj
1 sárgarépa
só, őrölt bors
Elkészítés:
(kb. 2 óra)
A megtisztított és felkarikázott répát, hagymát 2 dkg vajon megdinszteljük. Felöntjük 2 dl borral és 3 dl vízzel, enyhén megsózzuk, majd alacsony lángon fedő nélkül egy órát pároljuk. A kacsát a maradék vajon elősütjük, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az elkészített alaplét és alacsony lángon nagyjából 45 perc alatt készre főzzük. A narancsokat meghámozzuk, az egyik narancs héját gyufaszálnyi vékonyra szeljük, a húsát felkarikázzuk és meglocsoljuk citromlével. A vékonyra vágott narancshéjat 1,5 dl vízben főzzük 2 percen keresztül, ez után leszűrjük, leöntjük a narancslikőrrel és ázni hagyjuk. Fél óra állás után ráöntjük a narancskarikákra és a kész kacsára kanalazzuk. Öt perc alatt összerotyogtatjuk, majd a kacsát kivesszük és 4 részre vágjuk, köré narancsszeleteket helyezünk. A visszamaradt mártást besűrítjük és a húsra öntjük.
Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Mézzel-tejjel sült csirke
Hozzávalók:
1 grillcsirke (80 dkg)
3 dl tej
1 dl méz
20 dkg csiperkegomba
csemegepaprika
5 dkg liszt
őrölt fekete bors, só
Elkészítés:
A csirkét megtisztítjuk majd feldaraboljuk. A darabokat sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, megforgatjuk lisztben majd egy kivajazott tepsibe tesszük. Közepesen meleg sütőbe tesszük és fél óra alatt szép pirosra sütjük. Ha már megsült, akkor a csomómentesre kevert méz és tej elegyét ráöntjük a csirkére. Visszatoljuk a húst a sütőbe és a legalacsonyabb hőfokon sütjük még 40 percet. A cikkekre vágott gombát is a csirkére szórjuk és sütjük még 10 percet.
Hasábburgonyával vagy rizzsel tálaljuk. Mellé száraz fehérbort kínálhatunk.
Fenyvesalji szarvasleves
Hozzávalók:
60 dkg szarvashús
1 sárgarépa, 1 fehérrépa
15 dkg rókagomba
só, egész bors
1 evőkanál vaj
2 kiskanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 citrom
2 evőkanál + 5 dkg liszt
2 db burgonya
1 tojássárgája
2 dl tejszín
Elkészítés:
(kb. 2 óra)
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk majd összetörjük. Mikor kissé kihűlt hozzáadjuk a tojássárgáját, kevés vizet, sót és jól összedolgozzuk. Ebből a masszából nagyjából 1 cm átmérőjű gombócokat készítünk. A kockára vágott szarvashúst feltesszük főni, hozzátesszük az apróbb darabokra vágott előkészített zöldségeket a rókagombával együtt. Fogunk egy fűszerzacskót és beletesszük az egész borsot, vöröshagymát, fél citromot és a levesbe lógatjuk. Készítünk egy világos vajas rántást és miután kivettük levesünkből a fűszerzacskót, akkor besűrítjük vele a levest. Beletesszük a burgonya gombócokat is és lassan felforraljuk a levest. Ízesítjük még sóval, citromlével és hozzáadjuk a tejszínt, majd készre főzzük. A tetejére petrezselyemzöldet szórunk.
Gombával töltött sonka
Hozzávalók:
40 dkg csiperkegomba
1 evőkanál paradicsompüré
8 vékony szelet gépsonka/házi sonka
10 dkg vaj
2 dl tejföl
10 dkg reszelt félkemény sajt
1 mokkáskanál reszelt vöröshagyma
só, őrölt bors
Elkészítés:
(kb. 60 perc)
A megmosott, cikkekre vágott gombát megpárolunk 5 dkg vajon, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sonkaszeleteket megtöltjük ezzel a töltelékkel és feltekerjük, mint a palacsintát. A gomba párolásakor visszamaradt levébe beletesszük a megmaradt 5 dkg vajat, paradicsompürét, vöröshagymát, sót, borsot és felforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tejfölt. Ezt a mártást öntjük a sonkatekercsekre, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőbe tesszük míg a sajt meg nem olvad rajta. Főként előételként tálaljuk, de főételnek is elmegy burgonyapürével, rizzsel és salátával.