Sütés nélküli édességek
Almatorta
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
2 csomag vaniliás pudingpor
cukor
fahéj
citromlé
Elkészítés:
A tortaforma alját kirakjuk babapiskótával. Az almát lereszeljük és
Mikor már kihűlt a tortánk, akkor a felvert tejszínhabot (lehetőleg növényit) a torta tetejére kenjük. Díszítésnek reszelhetünk a tejszínhabra csokoládét.
Tiramisu
Hozzávalók:
1 csomag babapiskóta
1 csomag vaníliás puding
5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
1/2 liter tej
1 teáskanál zselatinpor
1 kis doboz tejföl (vagy joghurt, minél zsírosabb)
1 bögre erős nescafé (cukor és tej nélkül)
rum ízlés szerint
kakaópor
Elkészítés
A pudingot a zacskón található utasítás szerint elkészítem. Mikor már majdnem jó, még a főzés közben a forró tejbe belekeverem a zselatint is. Amikor már hűlt egy kicsit és nem forró, habverővel óvatosan hozzákeverem a tejfölt. A piskótákat belemártom a rumos kávéba. Egy réteg krém egy réteg piskóta, így rétegezem a tortaformába. A legfelső réteget meghintem kakaóporral és nagyjából fél napig hűtőben pihentetem. Ez után már szépen lehet szeletelni.
Fahéjas-körtés rizspuding
Hozzávalók:
6 dl tej
2 dl rizs
8 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1/2 vaníliarúd
5 db körte
2-3 evőkanál méz
őrölt fahéj
őrölt friss gyömbér, só
Elkészítés:
A rizst puhára főzzük 6 dl tejben, 4 dkg cukorral, 1 csipet sóval. (Ha még kell, öntsünk hozzá tejet, hogy lágy legyen. A tojássárgákat felhabosítjuk a maradék cukorral, beletesszük a citrom- és narancshéját, valamint a vaníliarúd kikapart belsejét, s a készre főtt rizsbe keverjük. 1 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Lefedve hagyjuk kihűlni. A körtéknek levágjuk a héját, kimagozzuk és felszeleteljük kisebb kockákra. Ezt egy kis forró mézem megpároljuk. A narancs másik felének a héjával, őrölt fahéjjal és friss reszelt gyömbérrel ízesítjük. Ha kihűlt a rizs, akkor a körtét a tetejére szedjük és hűtve, hidegen tálaljuk.
Puncsos-kekszes szelet
Hozzávalók:
1 csomag háztartási keksz
1 csomag rumpuncs pudingpor
1 csomag csokoládé pudingpor
25 dkg margarin
cukor
tej
méz
díszítéshez reszelt csokoládé
Elkészítés:
A pudingokat felfőzzük
A tepsi alját szorosan kirakjuk mézes tejbe mártogatott keksszel, erre öntjük rá még melegen az egyik pudingot és egy újabb kekszréteg után a másodikat. A desszert tetejét reszelt csokoládéval díszítjük.
Morgós csúcs
Hozzávalók:
(tésztához):
10 dkg darált keksz
20 dkg darált dió
25 dkg porcukor
8 dkg margarin
4 dkg kakaópor
Kristálycukor a díszítéshez, meggy a sütemény közepébe
(töltelékhez):
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg porcukor
15 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj
rum vagy rumaroma
Elkészítés:
A kekszet, diót, porcukrot és a kakaót összedolgozzuk, ha nagyon száraz és omlót a tészta, akkor kevés tejet adunk hozzá. Nagyjából 25 db gombóc készíthető belőle, melyeket a végül kristálycukorba forgatunk.
A gesztenyemasszát összedolgozzuk a keksszel, porcukorral, vajjal és egy kevés rummal.
A kekszes diómasszát belenyomkodjuk a formába (ez akár egy citromfacsaró is lehet) úgy, hogy a közepébe még beleférjen a töltelék. Beletesszük a meggyet a közepébe, majd a megmaradt üreget a gesztenyés masszával teljesen feltöltjük. A kristálycukor miatt könnyedén kirázható a formából a sütemény.