Egy falat Skócia..

Omlós-almás desszert

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

( Apple crumble pots )

Hozzávalók:

 

4 db alma (felkockázva)

3 evőkanál cukor

50g vaj

140 g gyömbéres, mogyorós keksz

3 citromhéj (3 vékony szelet krumplihámozóval)

félzsíros tejföl

lemon curd (receptje szintén megtalálható itt)

 

Elkészítés:

 

Párold meg az almát 25 g vajon, cukorral és a citromhéjjal, majd hagyd kihűlni. Olvaszd meg a maradék vajat és keverd hozzá az apróratört (morzsált) kekszet. Rétegezd egy pohárba az almás mixet és a kekszet. A rétegek tetejére helyezd a tejföl és "lemon curd" ízlés szerinti keverékét.

Díszítésként reszelhetünk a krémre egy kevés citromhéjat.

 

Burgonyás, kolbászos frittata

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
(45 perc)

Hozzávalók:

rantotta
2 evőkanál olívaolaj
40 dkg kolbász/vírsli
1 nagy borgonya (hámozva, vékonyra szeletelve)
1 közepes vöröshagyma (vékonyra szeletelve)
50 g zsenge, dúrvára vágott spenót levél
8 tojás
1 evőkanál metélőhagyma (snidling)

Elkészítés:


Egy evőkanál olívaolajon süsd meg a kolbászt/vírslit, majd papírtörlőn hagyd lecsepegni. Ha kihült vágd vékony karikákra. Egy tűzálló nyelű serpenyőben a maradék egy evőkanál olívaolajon puhítsd meg a vöröshagymát és a burgonyát, amíg szép aranysárga színük nem lesz. Ez után add hozzá a spenót levelet is, ez pár másodperc alatt megfonnyad. Most már beleteheted az kolbászt/vírslit és a felvert tojásokat. Szórd meg metélőhagymával és helyezd előmelegített sütőbe kb 5 percre (szép világosbarna lesz a teteje és a tojás is felpuffad)
Zöld salátával esetleg még lehetőség szerint mozarella sajttal és szárított paradicsommal tálald.

Sticky toffee pudding

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

(ragadós, karamellás szelet)

Hozzávalók:

 

180 g cukor

60 g lágy vaj

180 g kelesztő liszt*

2 tojás

235 ml víz

180 g datolya (magozott)

1 teáskanál szódabikarbóna

1 pint tejszín = 4,7 dl **

90 g barna cukor

 

Elkészítés:

 

Keverjük össze alaposan a 180 g cukrot és a 60 g lágy vajat. Adjuk hozzá a kelesztő lisztet és a tojásokat, keverjük össze majd hagyjuk a masszát meleg helyen, letakarva állni. E közben főzzök meg a datolyát a kimért vízben (ez nagyjából 2 percet vesz igénybe) Ha a datolyánk puhára főtt, egy villával vagy turmixgéppel pürésítsük, majd helyezzük 5-10 percre hűtőbe. Ez után adjuk hozzá a szódabikarbónát, hagyjuk ismét 2 percet állni.  Keverjük össze a 2 masszát (1. liszt, 2. datolya) öntsük egy mélyebb tepsibe és süssük egy órán át előmelegített sütőben.

Ez alatt az idő alatt főzzük össze a tejszínt a barnacukorral, hogy egy sűrűbb ragadós masszát kapjunk. Tálaláskor ezzel, a még meleg öntettel locsoljuk meg desszertünket. Egy gombóc vanília fagylalt isteni kiegészítője. :)

 

Tipp: Könnyítésként használhatunk boltban vásárolt karamella öntetet is.

 

* A UK-ban self-raising flour-ként ismert termék, mely a liszt és a sütőpor keveréke. Manapság már Magyarországon is forgalmazzák. (arány: 100 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só)

** pint: ürmérték, 1 pint = 0.4731 liter = 4.73 dl

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés