Levesek
Lencseleves
Hozzávalók:
fél csokor petrezselyem zöldje
4 db virsli
25 dkg lencse
2 db sárgarépa
2 dl tejföl
1 kisebb vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál finomliszt
2 db babérlevél
1 evőkanál ételízesítő
1 kávéskanál erős pista vagy csípős piros arany
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál ecet
Elkészítés
A lencsét 2-3 órára vagy egy egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a vöröshagymát apró darabokra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd a répával tovább pirítjuk. A kimért liszttel meghintjük, s jól összekeverjük. Ezt nagyjából 1,5 liter vízzel felöntjük, és a leszűrt lencse hozzáadásával felforraljuk. Felízesítjük babérlevéllel, ételízesítővel, erős pistával és mustárral. Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejfölt is (először egy kevés forró levessel keverjük össze, nehogy csomós legyen, s csak utána öntsük az egészhez) Hozzáadjuk az ecetet, a felaprított petrezselymet és a felkarikázott virslit (az utóbbit érdemes egy kicsit megpirítani, így még ízletesebb lesz ételünk) Megvárjuk míg ismét felforr és kész is.
Gyümölcsleves
Hozzávalók (3-4 személyre):
50-70 dkg gyümölcs (alma, körte, szilva, meggy, stb.)
2 dl tejföl
2 evőkanál cukor
fahéj
liszt
só
Elkészítés:
Öntsünk a lábasba 1-1,5 liter vizet, fahéjat és egy csipet sót. Tegyük bele a megmosott gyümölcsöket és forraljuk fel. A tejfölből két teáskanálnyi liszttel készítsünk habarást és öntsük a fazékba, utána ismét forraljuk fel. Hidegen tálaljuk.
Erdélyi halleves
Hozzávalók:
1 kg ponty
2 kisebb fej vöröshagyma
3 sárgarépa
2 fehérrépa
fél zellergumó
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 babérlevél
1 citrom
2 evőkanál tárkonyecet
1 pohár tejföl
Elkészítés:
A húst felfejtjük a csontról és alaplevet főzünk belőle. A hús közben felszeleteljük kisebb darabokra. A felszeletelt hagymát egy kanál olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a felvágott leveszöldséget, így még pár percet hagyjuk párolódni. Az alaplevet fél óra kis lángon történő főzése után leszűrjük és ráöntjük a már megpárolódott zöldségekre. Hozzáadjuk a fűszereket és pár percig főni hagyjuk, hogy átjárja ételünket. Ez után adjuk hozzá a hal húsát és főzzük még negyed órát. A végén ízlés szerint fűszerezzük. Savanyíthatunk rajta citromlével, tárkonyecettel és tejföllel.
Káposztás bableves
Hozzávalók (6-8 fő)
1 kg sertéshús (dagadó vagy lapocka)
1-2 köröm vagy 1 kisebb csülök kicsontozva
20 dkg füstölt kolbász
1 kg savanyú káposzta
25 dkg tarkabab
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 liter paradicsomlé
csípős cseresznyepaprika
borsikafű, köménymag
2 evőkanál liszt
1 kávéskanál cukor, só
Elkészítés:
Tipp: A szárazbabot még előző nap áztassuk be. A káposztát nézzük meg, hogy nem-e túl savanyú, ha igen, akkor öblítsük át.
Egy nagy lábasba a babot, a kolbászt és a paprikát felöntöm vízzel és nagyjából fél órát főzöm. A másik lábosba teszem a káposztát, a hússzeletek és a csülköt. Felöntöm vízzel annyira, hogy ellepje az egészet, majd hozzáadom a fűszereket és egy kis kanál cukrot.
A paradicsomos mártást a következő képpen készítem el. Az apróra vágott kockát egy kis zsíron megpárolom. Adok hozzá 2 kanál lisztet és egy kávéskanál fűszerpaprikát, majd felöntöm paradicsomlével. Ha kész a mártás és a bab is megfőtt, akkor összeöntöm a kettőt, majd hozzáadom a káposztás húshoz is. Ezek után már csak 5 perc főzésre van szükség.