Levesek

Lencseleves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

fél csokor petrezselyem zöldje

4 db virsli

25 dkg lencselencseleves

2 db sárgarépa

2 dl tejföl

1 kisebb vöröshagyma

3 evőkanál olaj

1 evőkanál finomliszt

2 db babérlevél

1 evőkanál ételízesítő

1 kávéskanál erős pista vagy csípős piros arany

1 evőkanál mustár

1 kávéskanál ecet

 

Elkészítés

 

A lencsét 2-3 órára vagy egy egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a vöröshagymát apró darabokra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd a répával tovább pirítjuk. A kimért liszttel meghintjük, s jól összekeverjük. Ezt nagyjából 1,5 liter vízzel felöntjük, és a leszűrt lencse hozzáadásával felforraljuk. Felízesítjük babérlevéllel, ételízesítővel, erős pistával és mustárral. Fedő alatt alacsony lángon puhára főzzük. Utolsó lépésként hozzáadjuk a tejfölt is (először egy kevés forró levessel keverjük össze, nehogy csomós legyen, s csak utána öntsük az egészhez) Hozzáadjuk az ecetet, a felaprított petrezselymet és a felkarikázott virslit (az utóbbit érdemes egy kicsit megpirítani, így még ízletesebb lesz ételünk) Megvárjuk míg ismét felforr és kész is.

 

Gyümölcsleves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók (3-4 személyre):

 

50-70 dkg gyümölcs (alma, körte, szilva, meggy, stb.)eperleves

2 dl tejföl

2 evőkanál cukor

fahéj

liszt

 

Elkészítés:

 

Öntsünk a lábasba 1-1,5 liter vizet, fahéjat és egy csipet sót. Tegyük bele a megmosott gyümölcsöket és forraljuk fel. A tejfölből két teáskanálnyi liszttel készítsünk habarást és öntsük a fazékba, utána ismét forraljuk fel. Hidegen tálaljuk.

 

Erdélyi halleves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

1 kg ponty

2 kisebb fej vöröshagyma

3 sárgarépa

2 fehérrépahalszzl

fél zellergumó

1 zöldpaprika

1 paradicsom

2 babérlevél

1 citrom

2 evőkanál tárkonyecet

1 pohár tejföl

 

Elkészítés:

 

A húst felfejtjük a csontról és alaplevet főzünk belőle. A hús közben felszeleteljük kisebb darabokra.  A felszeletelt hagymát egy kanál olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a felvágott leveszöldséget, így még pár percet hagyjuk párolódni.  Az alaplevet fél óra kis lángon történő főzése után leszűrjük és ráöntjük a már megpárolódott zöldségekre. Hozzáadjuk a fűszereket és pár percig főni hagyjuk, hogy átjárja ételünket. Ez után adjuk hozzá a hal húsát és főzzük még negyed órát. A végén ízlés szerint fűszerezzük. Savanyíthatunk rajta citromlével, tárkonyecettel és tejföllel.

 

Káposztás bableves

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók (6-8 fő)

 

1 kg sertéshús (dagadó vagy lapocka)

1-2 köröm vagy 1 kisebb csülök kicsontozva

20 dkg füstölt kolbász

1 kg savanyú káposztabableves

25 dkg tarkabab

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál zsír

1 liter paradicsomlé

csípős cseresznyepaprika

borsikafű, köménymag

2 evőkanál liszt

1 kávéskanál cukor, só

 

Elkészítés:

 

Tipp: A szárazbabot még előző nap áztassuk be. A káposztát nézzük meg, hogy nem-e túl savanyú, ha igen, akkor öblítsük át.

Egy nagy lábasba a babot, a kolbászt és a paprikát felöntöm vízzel és nagyjából fél órát főzöm.  A másik lábosba teszem a káposztát, a hússzeletek és a csülköt. Felöntöm vízzel annyira, hogy ellepje az egészet, majd hozzáadom a fűszereket és egy kis kanál cukrot.

A paradicsomos mártást a következő képpen készítem el. Az apróra vágott kockát egy kis zsíron megpárolom. Adok hozzá 2 kanál lisztet és egy kávéskanál fűszerpaprikát, majd felöntöm paradicsomlével.  Ha kész a mártás és a bab is megfőtt, akkor összeöntöm a kettőt, majd hozzáadom a káposztás húshoz is. Ezek után már csak 5 perc főzésre van szükség.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés