Öntetek, mártások

Besamelmártás (bechamel)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

5 dkg vaj

5 dkg liszt

fél liter tej

só, szerecsendió

 

Elkészítés:

 

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd lassan, kevergetve felengedjük tejjel. A végén ízlés szerint sóval és szerecsendióval ízesítjük.

 

Bolognai mártás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

0,5 kg darált hús

1 doboz hámozott paradicsom

1 fej hagyma

5 gerezd fokhagyma

1 dl vörösbor

oregano, bazsalikom

petrezselyemzöld

olívaolaj

só, bors

 

Elkészítés:

 

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát pároljuk meg egy kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a darált húst és kevergessük fehéredésig. Ez után adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk meg. Most öntsük hozzá a vörösbort és fél órán át lfőzzük assú tűzön, amíg a hús meg nem puhul. Ha a hús már majdnem kész, akkor a többi, apróra vágott fűszer hozzáadásával tovább főzzük.

Főtt tésztával (spagetti vagy makeróni) tálaljuk.

 

Meggyszósz (meggymártás)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

0,5 kg meggy

25 dkg cukor

0,5 liter víz

1 pohár tejföl

1 evőkanál liszt

citromhéj, só

 

Elkészítés:

 

A kimagozott meggyet a cukorral és némi citromhéjjal, fél liter vízben puhára főzöm (15 perc). A tejfölből és a lisztből habarást készítek, melyet a leveshez adok. A végén ízlés szerint cukrozom, sózom.

Főképp főtt húsokhoz tálaljuk.

Könnyű, tejszínes kucsmagombamártás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

3 dkg szárított kucsmagomba

1 evőkanál finomra vágott hagyma

1,5 dl cherry

2,5 dl tejszín

1 evőkanál vaj

só, őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

 

A kucsmagombát kb. 2 órára hideg vízben áztatjuk. Ez után a vizet leöntjük róla és egy szűrőpapíron átszűrjük, hogy biztosan tiszta legyen. A gombákat negyedekre vagy félbe vágjuk, és a leszűrt vízben 20 percig főzzük. A finomra vágott hagymát vajban üvegesre pároljuk, majd felöntjük a cherryvel és a gomba levével. Ez után átpasszírozzuk, és felforraljuk. Csak ez után adjuk hozzá a kucsmagombát és a tejszínt. A mártást krémszerűre főzzük. Egy csipet sóval, borssal ízesítjük.

Jól illik tésztafélékhez és zöldséges húsételekhez.

 

Édes-savanyú gyömbérmártás

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

1,5 dl tejföl

5 evőkanál sárgabarack lekvár

1 citrom leve és reszelt héja

2 teáskanál gyömbérgyökér

1 vanília rúd kikapart velője

3 cl fehér portói bor

só, őrölt fehérbors

1 teáskanál szőlőcukor

2 evőkanál tejszín habbá verve

 

Elkészítése:

 

Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt is. Különböző nyers zöldségekhez, fondühöz, valamint a rák- és kagylóételekhez kiváló.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés