Öntetek, mártások
Besamelmártás (bechamel)
Hozzávalók:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
fél liter tej
só, szerecsendió
Elkészítés:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, majd lassan, kevergetve felengedjük tejjel. A végén ízlés szerint sóval és szerecsendióval ízesítjük.
Bolognai mártás
Hozzávalók:
0,5 kg darált hús
1 doboz hámozott paradicsom
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
oregano, bazsalikom
petrezselyemzöld
olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát pároljuk meg egy kevés olívaolajon. Adjuk hozzá a darált húst és kevergessük fehéredésig. Ez után adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, majd sózzuk, borsozzuk meg. Most öntsük hozzá a vörösbort és fél órán át lfőzzük assú tűzön, amíg a hús meg nem puhul. Ha a hús már majdnem kész, akkor a többi, apróra vágott fűszer hozzáadásával tovább főzzük.
Főtt tésztával (spagetti vagy makeróni) tálaljuk.
Meggyszósz (meggymártás)
Hozzávalók:
0,5 kg meggy
25 dkg cukor
0,5 liter víz
1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt
citromhéj, só
Elkészítés:
A kimagozott meggyet a cukorral és némi citromhéjjal, fél liter vízben puhára főzöm (15 perc). A tejfölből és a lisztből habarást készítek, melyet a leveshez adok. A végén ízlés szerint cukrozom, sózom.
Főképp főtt húsokhoz tálaljuk.
Könnyű, tejszínes kucsmagombamártás
Hozzávalók:
3 dkg szárított kucsmagomba
1 evőkanál finomra vágott hagyma
1,5 dl cherry
2,5 dl tejszín
1 evőkanál vaj
só, őrölt fekete bors
Elkészítése:
A kucsmagombát kb. 2 órára hideg vízben áztatjuk. Ez után a vizet leöntjük róla és egy szűrőpapíron átszűrjük, hogy biztosan tiszta legyen. A gombákat negyedekre vagy félbe vágjuk, és a leszűrt vízben 20 percig főzzük. A finomra vágott hagymát vajban üvegesre pároljuk, majd felöntjük a cherryvel és a gomba levével. Ez után átpasszírozzuk, és felforraljuk. Csak ez után adjuk hozzá a kucsmagombát és a tejszínt. A mártást krémszerűre főzzük. Egy csipet sóval, borssal ízesítjük.
Jól illik tésztafélékhez és zöldséges húsételekhez.
Édes-savanyú gyömbérmártás
Hozzávalók:
1,5 dl tejföl
5 evőkanál sárgabarack lekvár
1 citrom leve és reszelt héja
2 teáskanál gyömbérgyökér
1 vanília rúd kikapart velője
3 cl fehér portói bor
só, őrölt fehérbors
1 teáskanál szőlőcukor
2 evőkanál tejszín habbá verve
Elkészítése:
Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt is. Különböző nyers zöldségekhez, fondühöz, valamint a rák- és kagylóételekhez kiváló.