Vegetáriánus ételek
Patisszon pörkölt
Vegan recept
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db paprika
70 dkg patisszon
1 dl víz
Elkészítés:
Az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott paradicsomot és az apróra vágott paprikákat. Meghámozzuk a patisszont, kikaparjuk a magját és a húsát kisebb, hosszúkás darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a pörkölt alaphoz és 1 dl vizet öntünk alá. Paprikázzuk, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Tálaláskor párolt rizst és párolt zöldségeket szolgálunk fel hozzá.
Padlizsánpörkölt
Hozzávalók:
4-5 padlizsán
1 paradicsom
1 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
(kb. 30 perc)
A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk majd kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott padlizsánt. Együtt pároljuk tovább. A felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk és pároljuk tovább, amíg mindegyik zöldség meg nem puhul. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Sajttal, túróval töltött paprika szezámmagos bundában
Hozzávalók:
4-5 db paprika
10 dkg túró
friss petrezselyem
szerecsendió
csipetnyi kömény
5 dkg füstölt sajt
szezámmag
olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A paprikákat megsütjük, a csumáját eltávolítjuk, forró víz segítségével eltávolítjuk a bőrét és hűlni hagyjuk. A lehűtött paprikába töltjük a túróból, fűszerekből, petrezselyemből és a lereszelt füstölt sajtból készített masszát. Az így kapott paprikákat, szezámmagos bundába panírozzuk, majd forró olajban szép pirosra sütjük. Köretként barnarizst vagy grillezett zöldségeket tálalunk.
Diós rántott sajt sárgarépás burgonyapürével
(Ovo-lakto vegetáriánus recept)
Hozzávalók:
(rántott sajthoz)
30 dkg trappista sajt
2 db tojás
2 evőkanál darált dióbél
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál tejföl
só, bors,
liszt
morzsa
olaj
(püréhez)
60 dkg kockára vágott burgonya
30 dkg karikára vágott sárgarépa
1/2 pohár tejföl (zsírszegény)
5dkg vaj
só, bors
szerecsendió
Elkészítés:
A sajtot kb 16 szeletre vágjuk. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, ebből 1 tojás sárgáját félretesszük. A megmaradt tojásokat és a fehérjét egy evőkanál vízzel habosra keverjük. A félretett tojás sárgáját összekeverjük a dióbéllel, tejföllel, zúzott fokhagymával majd sózzuk, borsozzuk. Mindegyik sajtszeletet megkenjük ezzel a diós krémmelmajd páronként összeragasztjuk. Ez után lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, majd újra tojásba és morzsába. Felforrósított olajba átsütjük.
A püréhez a burgonyát a sárgarépával együtt puhára főzzük, majd áttörjük (vajjal, tejföllel ízesítjük)
Csilis-babos barna rizs
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
1 db zöld csilipaprika apróra vágva1
csipetnyi sáfrány
20 dkg barna rizs (előzetesen beáztatva)
10 dkg vörösbab
7-8 dl paradicsomlé
2 db közepes vöröshagyma karikára vágva
1 piros paprika karikára vágva
1 zöldpaprika karikára vágva
só, bors, víz
1 evőkanál fűszerpaprika
majoranna
borsikafű
Elkészítés:
A babot egy éjszakányi áztatás után megfőzzük. Serpenyőben, kevés olajon süssük meg a csilit és a sáfrányt (1 perc), majd adjuk hozzá folyamatos keverés mellett rizst, amíg picit megpirul. Adjuk hozzá ezután a paradicsomot és egy kevés vizet. Forraljuk fel. A tetejére szórjuk rá a hagyma- és paprikakarikákat, majd ízlés szerint fűszerezzük. Fedjük le az edényt és alacsony hőfokon kb. 30 percig főzzük. Ez alatt az idő alatt a rizs megpuhul és a levét teljesen elfövi. A főzés utolsó 10 percében adjuk hozzá a megfőzött babot. A legvégén szórjuk meg a fűszerpaprikával és keverjük össze.