Karácsony
Mennyei eledel
Hozzávalók:
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
40 dkg füstölt oldalas
1 evőkanál cukor
egy darabka fahéj
1 citrom
1 evőkanál liszt
Elkészítés (2 óra):
A gyümölcsöket egy éjszakán át fél liter vízben áztatjuk. A füstölt húst egy nagyobb lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 45 percen keresztül főzzük. Ez után hozzáadjuk a gyümölcsöt, a szűrt citromlevet, fahéjat és a cukrot, majd puhára főzzük. A főtt húst felszeleteljük, tálra helyezzük és a gyümölcsökkel körbe díszítjük. A lisztet egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd a húslébe habarjuk, felforraljuk majd a húsra öntjük. Az ételt hidegen és melegen egyaránt kínálhatjuk.
Szilézia nemzeti étele ez a fogás és azt tartják róla, hogy: nem élt hiába, aki ezt megkóstolta.
Spanyol őszibarackos kacsasült
Hozzávalók:
1,6 kg-os kacsa
60 dkg őszibarack
3 dkg liszt
4 dl húsleves (kockából is jó)
1 dl brandy
fél csomó petrezselyemzöld
majoránna
só
Elkészítés:
(kb. 100 perc)
A kacsát megmossuk, enyhén besózzuk, a hasüregét bedörzsöljük majoránnával és a 2 lábát összetűzzük. Egy mély zománcozott tepsiben, előmelegített, forró sütőben egy kicsit megkapatjuk a húst, majd vizet öntünk alá és befedjük alufóliával, a lángot pedig mérsékeljük. Sütés közben az alatta lévő lével időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Ha elfőné a levét, akkor húslevest öntünk alá. Ha a hús megpuhult levehetjük róla a fóliát és a mellen lévő bőrt egy éles késel bekockázzuk, hogy minél több zsír kisüljön belőle. Ha megsült a hús, akkor leöntjük a zsírját és egy lábasba öntjük, ahol a kimért liszttel csomómentesre keverjük. Felengedjük a húslevessel, a konyakkal és felforraljuk. Ezt a levet átszűrjük majd beletesszük a negyedekre vágott őszibarackot és nagyjából 10 percig rotyogtatjuk. A húst az őszibarackos mártással tálaljuk.
Angol pulykarakottas
Hozzávalók:
80 dkg pulykamell
6 dkg vaj
15 dkg félkemény sajt
2 dl száraz fehérbor
őrölt fekete bors, só
Elkészítés:
(kb. 100 perc)
Mossuk meg jó alaposan a húst, majd vágjuk egyenlő szeletekre. Ezt követően klopfoljuk ki egy kicsit és sózzuk be. Fogunk egy hőálló tálat, kivajazzuk és a egy réteg pulykahúst fektetünk bele. A pulykaréteg tetejét megszórjuk egy kevés sajttal, vajjal, majd ismét rakunk egy réteg húst és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A húsréteg legtetejére is sajt és egy kevés vaj kerül, valamint megszórjuk borssal. Utolsó lépésként leöntjük borral és betekerjük fóliába. Előmelegített sütőben közepes lángon puhára pároljuk. Ha elég puha a hús, akkor levehetjük a fóliát és pirosra süthetjük.
Köretként burgonyapürét vagy petrezselymes rizst ajánlok hozzá. Alma vagy körtebefőttel tökéletes párosítás.
Tőkehal jóasszony módra
Hozzávalók:
1 kg tőkehal
30 dkg gomba
nagy fej hagyma
6 dkg vaj
1,5 dl fehérbor
1 evőkanál citromlé
2 dl tejföl
1 tojássárgája
só, őrölt fekete bors
1 kis csomó petrezselyemlevél
Elkészítés:
Egy tepsit/tűzálló tálat kivajazunk, belehelyezzük a szálkamentes, tőkehalszeleteket (én más halból is kipróbáltam és úgy is nagyon finom. A lényeg, hogy szálkamentes legyen). Öntünk alá 1 dl boros vizet, és előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig pároljuk (amíg puha nem lesz)
Az apróra vágott hagymát 4 dkg vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a addig pároljuk amíg a casino online levét el nem fővi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromlevet, tejfölt, tojássárgáját és az apróra vágott petrezselymet. A mártást ráöntjük a halra, s alacsony lángon a halat teljesen puhára főzzük.
Tálaláskor főtt burgonyát vagy rizst tálalunk hozzá.
Almás, diós golyó
Hozzávalók:
(tésztához)
4 tojás
2,5 dl cukor
5 dl liszt
2 dl olaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
4-5 alma
15 dkg dúrvára vágott dió
Vaj
(krémhez)
4 evőkanál liszt
4 dl tej
25 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 csomag kókuszreszelék
Elkészítés:
A lisztet és a szódabikarbónát összekavarjuk, közben a tojásokat felverjük és hozzáadjuk a cukrot, majd kavargatva az olajjal és a szódabikarbónás liszttel simára dolgozzuk. Keverés közben hozzáadjuk a fahéjat, majd az apróra vágott almát és a diót. A tepsit kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a masszát. Megsütjük szép barnára.
A lisztet a tejben sűrűre főzzük, majd megvárjuk amíg kihűl, utána hozzáadjuk a csomómentesre kevert porcukros vajat és habosra verjük, majd vaníliás cukorral ízesítjük.
A kihűlt tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és 2-2-t összeragasztunk a krémmel. A sütemény külsejét is bekenjük a masszával és kókuszreszelékbe forgatjuk.