Karácsony

Mennyei eledel

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

25 dkg vegyes aszalt gyümölcs

40 dkg füstölt oldalas

1 evőkanál cukor

egy darabka fahéj

1 citrom

1 evőkanál liszt

 

Elkészítés (2 óra):

 

A gyümölcsöket egy éjszakán át fél liter vízben áztatjuk. A füstölt húst egy nagyobb lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 45 percen keresztül főzzük. Ez után hozzáadjuk a gyümölcsöt, a szűrt citromlevet, fahéjat és a cukrot, majd puhára főzzük. A főtt húst felszeleteljük, tálra helyezzük és a gyümölcsökkel körbe díszítjük. A lisztet egy kevés hideg vízzel simára keverjük, majd a húslébe habarjuk, felforraljuk majd a húsra öntjük. Az ételt hidegen és melegen egyaránt kínálhatjuk.

Szilézia nemzeti étele ez a fogás és azt tartják róla, hogy: nem élt hiába, aki ezt megkóstolta.

 

Spanyol őszibarackos kacsasült

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

1,6 kg-os kacsa

60 dkg őszibarackkacsa

3 dkg liszt

4 dl húsleves (kockából is jó)

1 dl brandy

fél csomó petrezselyemzöld

majoránna

 

Elkészítés:

(kb. 100 perc)

A kacsát megmossuk, enyhén besózzuk, a hasüregét bedörzsöljük majoránnával és a 2 lábát összetűzzük. Egy mély zománcozott tepsiben, előmelegített, forró sütőben egy kicsit megkapatjuk a húst, majd vizet öntünk alá és befedjük alufóliával, a lángot pedig mérsékeljük. Sütés közben az alatta lévő lével időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Ha elfőné a levét, akkor húslevest öntünk alá. Ha a hús megpuhult levehetjük róla a fóliát és a mellen lévő bőrt egy éles késel bekockázzuk, hogy minél több zsír kisüljön belőle. Ha megsült a hús, akkor leöntjük a zsírját és egy lábasba öntjük, ahol a kimért liszttel csomómentesre keverjük. Felengedjük a húslevessel, a konyakkal és felforraljuk. Ezt a levet átszűrjük majd beletesszük a negyedekre vágott őszibarackot és nagyjából 10 percig rotyogtatjuk. A húst az őszibarackos mártással tálaljuk.

 

Angol pulykarakottas

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

80 dkg pulykamell

6 dkg vaj

15 dkg félkemény sajt

2 dl száraz fehérbor

őrölt fekete bors, só

 

Elkészítés:

(kb. 100 perc)

Mossuk meg jó alaposan a húst, majd vágjuk egyenlő szeletekre. Ezt követően klopfoljuk ki egy kicsit és sózzuk be. Fogunk egy hőálló tálat, kivajazzuk és a egy réteg pulykahúst fektetünk bele. A pulykaréteg tetejét megszórjuk egy kevés sajttal, vajjal, majd ismét rakunk egy réteg húst és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A húsréteg legtetejére is sajt és egy kevés vaj kerül, valamint megszórjuk borssal. Utolsó lépésként leöntjük borral és betekerjük fóliába. Előmelegített sütőben közepes lángon puhára pároljuk. Ha elég puha a hús, akkor levehetjük a fóliát és pirosra süthetjük.

Köretként burgonyapürét vagy petrezselymes rizst ajánlok hozzá. Alma vagy körtebefőttel tökéletes párosítás.

 

Tőkehal jóasszony módra

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

1 kg tőkehal

30 dkg gomba

nagy fej hagyma

6 dkg vaj

1,5 dl fehérbor

1 evőkanál citromlé

2 dl tejföl

1 tojássárgája

só, őrölt fekete bors

1 kis csomó petrezselyemlevél

 

Elkészítés:

 

Egy tepsit/tűzálló tálat kivajazunk, belehelyezzük a szálkamentes, tőkehalszeleteket (én más halból is kipróbáltam és úgy is nagyon finom. A lényeg, hogy szálkamentes legyen). Öntünk alá 1 dl boros vizet, és előmelegített sütőben körülbelül 15-20 percig pároljuk (amíg puha nem lesz)

Az apróra vágott hagymát 4 dkg vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a addig pároljuk amíg a casino online levét el nem fővi. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromlevet, tejfölt, tojássárgáját és az apróra vágott petrezselymet. A mártást ráöntjük a halra, s alacsony lángon a halat teljesen puhára főzzük.

Tálaláskor főtt burgonyát vagy rizst tálalunk hozzá.

 

Almás, diós golyó

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

(tésztához)

4 tojás

2,5 dl cukor

5 dl liszt

2 dl olaj

1 kávéskanál szódabikarbóna

2 teáskanál őrölt fahéj

4-5 alma

15 dkg dúrvára vágott dió

Vaj

 

(krémhez)

4 evőkanál liszt

4 dl tej

25 dkg porcukor

15 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor

2 csomag kókuszreszelék

 

Elkészítés:

 

A lisztet és a szódabikarbónát összekavarjuk, közben a tojásokat felverjük és hozzáadjuk a cukrot, majd kavargatva az olajjal és a szódabikarbónás liszttel simára dolgozzuk. Keverés közben hozzáadjuk a fahéjat, majd az apróra vágott almát és a diót. A tepsit kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a masszát. Megsütjük szép barnára.

A lisztet a tejben sűrűre főzzük, majd megvárjuk amíg kihűl, utána hozzáadjuk a csomómentesre kevert porcukros vajat és habosra verjük, majd vaníliás cukorral ízesítjük.

A kihűlt tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és 2-2-t összeragasztunk a krémmel. A sütemény külsejét is bekenjük a masszával és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés