Karácsony

Túrós rántott gombafejek

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók (4 személyre):

 

8 nagyobb csiperkegomba

10 dkg tehéntúró

4 tojás

0,5 dl ecet

1 csomó kapor

8dkg liszt

8 dkg zsemlemorzsa

3 dl olaj

3 evőkanál tejföl

őrölt gyömbér, só

 

Elkészítés:

(kb. 60 perc)

A gombákat megmossuk, majd enyhén ecetes vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadunk 2 tojást, a finomra vágott kaprot, egy kevés sót és simára keverjük. 2-2 tombafejet összeragasztunk ezzel a töltelékkel és bepanírozzuk. Bő olajban aranybarnára sütjük. A tejfölből a kapor kimaradt részével és a gyömbérrel hideg mártást készítünk, ezt öntjük majd a gombára.

Köretnek párolt rizst vagy burgonyapürét tálalhatunk.

 

Töltött báránysült

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg bárány hús

2 zsemle

3 dl tejbárány

2 tojás

1/2 csomó petrezselyemzöld

10 dkg zsír

3 dkg vaj

őrölt bors, só

 

Elkészítés:

(kb. 80 perc)

A kicsontozott bárányhúst felvágjuk, hogy legyen hova tenni a tölteléket. A töltelékhez a zsemléket beáztatjuk tejbe, majd kifacsarjuk belőle. Az így kapott zsemlét megsózzuk, beletesszük a finomra vágott petrezselyemzöldjét, tojásokat, vajat, őrölt borsot és jól összekeverjük. Ezzel a masszával töltjük meg a húst és a nyílást bevarrjuk, hogy ne süljön ki belőle. A húst kívülről is megsózzuk és leöntjük forró zsírral, majd közepesen meleg sütőben szép lassan aranybarnára sütjük. Nem árt sülés közben a levével néha meglocsolni.

Kihűlve és melegen is egyaránt tálalhatjuk. Köretként burgonyapürét, párolt rizst vagy salátákat ajánlok.

 

Rizskoch

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók (4 fő):

 

1 liter tej

1 dl víz

25 dkg rizsrizsfelfjt

1 rúd vanília vagy 2 zacskó vaníliás cukor

5 tojás

kevés cukor

 

Elkészítés:

 

Fogunk egy nagyobb lábast és beleöntjük a tejet, vizet, vanília rudat és a cukrot. Ez után alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett a rizst puhára főzzük. A tojás sárgáját és a keményre vert tojásfehérjét óvatosan, egymás után belekavarjuk a már kihűlt rizsbe.A masszát egy kivajazott, kilisztezett, magasabb peremű tepsibe öntjük és közepesen meleg sütőben szép aranybarnára sütjük. Tálaláskor lekvárral önthetjük le.

 

Csokoládés körtetorta

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

4 közepes méretű körte

10 dkg étcsokoládé

10 dkg liszt

10 dkg lágy vajcsokitorta

1,5 teáskanál sütőpor

5 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

2 tojás

 

Elkészítés:

 

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk. Amíg ez hűl, a körtét meghámozzuk, kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk. Egy 24-26 cm átmérőjű piteformát kivajazunk és az aljára helyezzük a körteszeleteket szépen, ízlésesen (ez lesz a tortánk teteje). A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a langyos olvadt csokoládét, majd a tojásokat és a végén a sütőporos lisztet. Ezt a masszát kenjük a körtékre. Előmelegített sütőben nagyjából 20 percig sütjük 180 fokon. Kihűlve fogyasztjuk.

 

Francia gesztenyés jércemell

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Hozzávalók:

 

80 dkg jérce/csirkemell filé

10 dkg vaj

80 dkg gesztenye

3 dl húsleves (kockás is jó)

2 tojássárgája

5 dkg liszt

1 dl tejszín

0,5 dl rum

2 evőkanál olaj

őrölt bors, só

csipetnyi porcukor

 

Elkészítés:

(kb. 100 perc)

A megmosott húst kissé megklopfoljuk, besózzuk és félretesszük. A gesztenyét megmossuk és egy éles késsel bevagdossuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Még melegen megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk. A lisztet a vajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a gesztenyét újra pirítunk rajta egy kicsit és felengedjük a húslevessel. Ezt kikeverjük simára, majd sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. A tejszínt összedolgozzuk a tojással és a rummal, majd a még forró gesztenyemasszát hozzákeverjük. Vízfürdőben tálalásig melegen tartjuk. A jércemelleket lisztbe forgatjuk és kevés olajon pirosra sütjük. Előmelegített tálon tálaljuk és leöntjük a gesztenyés mártással.

Párolt rizzsel tálaljuk.

 

Receptek

Hiredetés

Hirdetés

Belépés

Keresés

GoogleRecept keresés