Sütés nélküli édességek
Kókuszdió
Hozzávalók:
(külső massza):
1 zacskó daráltkeksz
2 evőkanál rum
5 dkg keserű kakaópor
1 db tojás
30 dkg darált dió
15 dkg barna cukor
(belső massza):
10 dkg margarin
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
Szükség van még 1 zacskó kókuszreszelékre, valamint néhány szem dióra a díszítéshez
Elkészítés:
Összegyúrjuk a belső rész hozzávalóit és körülbelül 15 egyforma golyót formálunk belőle. Negyed órára hűvös helyre tesszük, hogy könnyen kezelhető kegyen.
Összegyúrjuk a külsejéhez valókat is és szintén 15 egyforma golyók készítünk belőle. Ezeket a golyókat kilapítjuk és ráhelyezzük a belső részt, majd külsővel teljesen beburkoljuk (mint a szilvás gombócot). Ha kész golyókat megforgatjuk a kókuszreszelékben, majd hűtőbe helyezzük. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kettévágjuk a golyókat és dióval díszítjük.
Kekszes-tejfölös szelet
Hozzávalók:
1 nagy pohár tejföl (egy kisebb tepsi süteményhez lesz elég)
6-8 evőkanál cukor
1 db vaníliás cukor
1 zacskó háztartási keksz
Gyümölcs a tetejére (banán, eper, stb.)
Elkészítés:
1 nagy pohár tejfölt összekeverek 6-8 evőkanál cukorral és hozzáadom a vaníliás cukrot is (a tejfölhöz keverhető kevés finomra tört túró is, ha van). A tepsi alját kirakom háztartási keksszel, erre óvatosan rászedem a cukros tejfölt majd még egy réteg kekszet a tetejére. Minden keksz tetejére egy gyümölcsdarabot helyezek, és a végén bevonom tortazselével. Nagyjából félnapnyi állás szükséges, utána szépen szeletelhető.
Keksz süni
Hozzávalók:
10 dkg margarin
50 dkg darált háztartási keksz
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
kb.
10 dkg hosszúkás csíkokra vágott mandula
2 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
A kekszet a vaníliás és kristálycukorral, a puha (szobahőmérsékletű) margarinnal, a kakaóporral és a tejjel alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt benne.
Az így elkészült masszából kb. 32 db, diónyi nagyságú gömböt gyúrunk, melyeket kicsit hosszúkásra probálunk meg formálni, (süni alakúra). A mandulával megtűzdeljük, mintha ezek lennének a tüskéi. Akár csokoládéval is be lehet vonni a süniket vagy pedig beleforgathatjuk kókuszreszelékbe mielőtt még megtűzdeljük. Szemet cukorkából, francia drazséból formálhatunk.
Elkészíthető úgy is, hogy a süniket meghempergetjük kókuszreszelékben és azután helyezzük el a tüskéket és a szemet. A szemeket felvert tojásfehérjéből, francia drazséból, olvasztott fehér csokoládéból is készíthetjük
Gesztenyés méhkas
Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
10 dkg darált babapiskóta
1 csomag vaníliás cukor
Rum vagy rumaroma
kakaópor
porcukor
Elkészítés:
A hozzávalókat a kakaópor kivételével összedolgozzuk, majd egy keveset kiveszünk belőle, melyhez hozzáadjuk a kakaóport (ebből lesz a dekoráció rá). A masszát betöltöm a formába majd innét kivéve egy kör alakú keksz lapra helyezem. A kakaós masszából ha kedvünk és időnk engedi méhecskéket formálunk a méhkasra.
Gesztenyés tekercs
Hozzávalók:
(tésztához)
25 dkg darált keksz
18 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál kókuszreszelék
2 kiskanál kakaópor
rum vagy rumaroma
(krémhez)
25 dkg gesztenyemassza
12 dkg margarin
8 dkg porcukor
fél tábla csokoládé
1-2 kiskanál rum
Elkészítés:
A tészta összes hozzávalóját összedolgozzuk. Úgy a jó, ha a cukor elolvadt benne. A gesztenyemasszát villával csomómentesre törjük majd a margarinnal, cukorral és a rummal jól összekeverjük, hogy a cukor is elolvadjon benne. (pár másodpercre akár mikróba is lehet tenni) Egy sütőpapírra a keksz massza felét téglalap lakúvá formáljuk, erre pedig a tölteék felét rákenjük. Ezt óvatosan a sütőpapír segítségével felgöngyöljük. A másik tekercset ugyan így készítjük el. Ha kész vannak, akkor hűtőbe tesszük őket egy órára. Kivéve e hűtőből bevonjuk a tetejüket csokoládéval.